Uitleg

Over deze website

 • Wat is de bedoeling van deze website?

  De Marktplaats accommodaties en activiteiten brengt buurtbewoners, organisatoren van activiteiten en eigenaren van accommodaties samen op basis van vraag en aanbod. Zelfs in een druk bewoonde stad als Den Haag, met een stijgend aantal inwoners per m², worden veel ruimtes niet elk moment van de dag benut. Denk bijvoorbeeld aan de sportzaal in jouw wijk waar het ’s avonds of in het weekend leeft, maar waar het overdag maar stil is. Of het buurthuis waar ook niet elk uur van de dag iets georganiseerd wordt.

  Ruimtes beter benutten

  De website brengt deze ruimtes, zoals sportverenigingen, scholen, culturele instellingen en andere organisaties (zonder winstoogmerk) in kaart. Ook kunnen organisaties mét winstoogmerk, vanuit het oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), een accommodatie of een activiteit tegen een maatschappelijk tarief, -een en ander ter beoordeling van de gemeente Den Haag-, op deze website aanbieden. Heeft u een ruimte over, maar weet u nog niet waarvoor? Dan zijn er op deze website genoeg partijen te vinden die er mogelijk gebruik van kunnen maken.

  Een ruimte zoeken voor uw activiteit

  Wilt u een activiteit organiseren, maar weet u nog niet waar dat in Den Haag het beste kan? Grote kans dat er in uw buurt een ruimte leegstaat, die vaak gratis, of tegen lage kosten kan worden gehuurd. Op de website vind u een handige zoekfunctie zodat u kunt zoeken in uw buurt naar leegstaande accommodaties. Voorbeelden van activiteiten? Bijvoorbeeld een yogalerares die haar eigen studio wil beginnen, maar nog geen vrije en betaalbare ruimte heeft gevonden. Of uw buurjongen die eigenlijk best muziekles zou willen geven in zijn vrije uurtjes, maar waar?

  Deelnemers en vrijwilligers werven

  Er gebeurt al veel aan cursussen en activiteiten in Den Haag. Maar veel activiteiten kunnen best meer bezoekers (of vrijwilligers) gebruiken. Deze website biedt het meest complete overzicht van het cursusaanbod in Den Haag, en is daarmee het ideale platform om deelnemers of vrijwilligers te werven èn tegelijkertijd activiteiten extra te promoten. Voor deelnemers wordt het makkelijker om een overzicht te krijgen van wat er allemaal in de wijk te doen is. Ook vrijwilligers kunnen bij ons zien waar zij een uurtje kunnen helpen in de nabije omgeving. Bijvoorbeeld bij de voorbereidingen van een voetbaltoernooi, of het opzetten van een schildercursus bij de buurvrouw verderop in de straat.

  Heeft u zelf een ruimte die niet voltijds benut wordt? Of zoekt u juist een ruimte voor het organiseren van uw activiteit of evenement? Wilt u bijdragen aan een duurzame relatie met uw buurt, en een hechtere wijk? Aanmelden is gratis en kost nog geen minuut!

Gebruik

 • Kan iedereen in Den Haag een activiteit of ruimte aanbieden?

  Ja, iedere persoon of iedere organisatie zonder winstoogmerk kan één of meer activiteiten of ruimtes aanmelden. Ook kunnen organisaties mét winstoogmerk, vanuit het oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), een accommodatie of een activiteit tegen een maatschappelijk tarief, een en ander ter beoordeling van de gemeente Den Haag, op deze website aanbieden.

  De gemeente Den Haag heeft wel het recht om een activiteit of ruimte te verwijderen als er misbruik wordt geconstateerd.

 • Wat kost het om een ruimte te gebruiken of deel te nemen aan een activiteit?

  Dit verschilt per ruimte of activiteit. De prijzen worden bepaald door de organisator en verhuurder.

  Sommige activiteiten vinden plaats op basis van een speciaal tarief. Bijvoorbeeld wanneer u een kortingspas voor jongeren of 65-plussers heeft, of als u een laag inkomen heeft en gebruik maakt van de Ooievaarspas (Florencepas, Ooievaarspas). Soms is een eerste activiteit of proefles gratis. Prijzen en eventuele kortingsregelingen van activiteiten staan vermeld in de oproep van de organisator.

  Prijzen van beschikbare ruimtes kunnen opgevraagd worden door het contactformulier in te vullen dat bij de betreffende oproep geplaatst is.

  Aanmelding en registratie op deze website zijn gratis.

 • Kan ik activiteiten of ruimtes zoeken per wijk of buurt?

  Ja. U kunt zoeken op straatnaam, postcode, stadsdeel en in een straal tot 10 km daar omheen zoeken.

 • Kan ik activiteiten of ruimtes zoeken met behulp van Google Maps?

  Ja. Als u zoekt op ruimte of activiteit, dan kunt u kiezen voor een lijstweergave of voor een kaartweergave. Rechts bovenaan de lijst met opties klikt u op 'lijst' of 'kaart'. De pictogrammen geven aan wel type activiteiten of ruimtes er aangemeld zijn en waar.

 • Is het mogelijk om op subcategorieĆ«n te zoeken, bijvoorbeeld op 'yoga' in plaats van 'sport' in het algemeen?

  Ja. Het is mogelijk om op subcategorie te zoeken. Onze voorselectie aan activiteiten bevat alleen globale categorieën zoals 'cursus', 'cultuur' of 'ontmoeten'. U kunt zelf een specifieke zoekterm invullen om uw zoekopdracht te verfijnen en bij een specifieke activiteit uit te komen. Klik hiervoor eerst op de knop 'zoek activiteiten', en vervolgens rechts bovenaan de pagina in het zoekveld 'met de tekst'.

  U kunt bijvoorbeeld 'yoga' intypen om een verfijning onder de categorie 'sport' te vinden. Of “kinderfeestje” onder de categorie 'kinderen'.

 • Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van deze website?

  Nee, aanmelding en registratie zijn gratis. Er worden ook geen bemiddelingskosten gerekend voor het in contact brengen van verschillende partijen.

  De kosten voor het gebruik/huren van ruimtes of de activiteiten zelf, moeten gebruikers van de website onderling af te stemmen. Het uitgangspunt is dat de activiteiten die worden aangeboden, een maatschappelijke betekenis hebben voor buurtbewoners en andere inwoners van Den Haag. Veel ruimtes en activiteiten worden daarom tegen lage kosten aangeboden.

  Uw activiteit of ruimte promoten? De activiteiten en ruimtes worden op relevantie getoond en worden niet gestuurd door advertentiebudgetten. De zoekopdracht van de potentiële deelnemer bepaalt de relevantie. U hoeft daardoor geen extra budget uit te trekken om uw activiteit of ruimte zichtbaar te maken op onze site.

 • Hoe snel kan ik een reactie verwachten als ik mij aanmeld voor een activiteit of een ruimte wil huren?

  Onze organisatoren doen hun best om zo snel mogelijk te reageren op uw aanvraag. Vaak hebben zij een baan naast het werk dat zij verrichten om een ruimte of activiteit te verzorgen via deze site. Het kan daardoor zijn dat u niet binnen 24 uur antwoord krijgt. Wij vragen daarvoor uw begrip. Vaak kunt u ook direct contact opnemen via het vermelde telefoonnummer.

 • Kan ik mijn ruimte ook gedeeltelijk verhuren?

  Ja, dat is juist de bedoeling. Vaak staan ruimtes op bepaalde tijdstippen leeg, of wordt niet gebruik gemaakt van de gehele locatie. Op de momenten dat u een zaaltje, kamer, theater of lokaal overheeft op bepaalde tijdstippen, kunt u het op die momenten verhuren. U bepaalt welke ruimte, wanneer en voor hoelang u deze ruimte verhuurt.

Buurthuis van de Toekomst

 • Waar vind ik meer informatie over Buurthuis van de Toekomst?

  Wilt u een Buurthuis van de Toekomst worden of wilt u er meer over weten? Of bent u nieuwsgierig naar ervaringen van huidige buurthuizen? Op deze pagina van de gemeente Den Haag staan inspirerende verslagen, voorbeelden en filmpjes die we graag met u delen. Ook vindt u hier meer informatie over de subsidieregeling Impuls Buurthuis van de Toekomst. U kunt via deze regeling een aanvraag indienen om kleine bouwkundige aanpassingen aan uw ruimte te realiseren, zodat deze voor meer doeleinden of doelgroepen ingezet kan worden.

Overig

 • Er wordt al veel georganiseerd in mijn accommodatie, kunnen deze activiteiten ook online?

  Ja, dat is juist de bedoeling. Deze website heeft als doel om een zo compleet mogelijk aanbod van alle activiteiten in de buurt te geven, zodat deelnemers precies weten wat er in hun buurt gebeurt, en wanneer. Voegt u dus alstublieft alle activiteiten die in uw ruimte plaatsvinden toe. Zo maakt u extra promotie en komen er meer deelnemers op uw accommodatie en activiteiten af, en kunnen wij een compleet overzicht geven.

 • Waar worden mijn gegevens voor gebruikt?

  Lees hiervoor de privacyverklaring. Uw gegevens worden niet verstrekt aan derden. Wij controleren wel wie zich aanmeldt en of deze gegevens betrouwbaar zijn.

 • Waar kan ik terecht met mijn vragen of opmerkingen?

  Heeft u opmerkingen, vragen of suggesties? Deze zijn van harte welkom! U kunt contact opnemen met de gemeente Den Haag via het e-mailadres buurthuisvandetoekomst@denhaag.nl.

 • Ik zou wel meer activiteiten willen in mijn accommodatie, maar dat kan op dit moment niet.

  Is uw ruimte niet geschikt voor het organiseren van activiteiten? Dan kunt u in aanmerking komen om een subsidie te ontvangen om kleine bouwkundige aanpassingen aan uw ruimte te realiseren, zodat deze voor meer doeleinden of doelgroepen ingezet kan worden.

  Kunnen er om andere redenen op dit moment geen activiteiten plaatsvinden? Schrijft u zich dan in voor de nieuwsbrief , en blijf op deze wijze op de hoogte. Wellicht dat er over een tijdje wel activiteiten kunnen worden georganiseerd bij u.

 • Wat zijn voorbeelden van ruimtes?

  Voorbeelden van ruimtes die op deze website staan en waar activiteiten kunnen worden georganiseerd, zijn:

  • cultureel centrum
  • theaters
  • scholen
  • activiteitencentrum
  • sportkantine
  • ateliers
  • ontmoetingscentrum
  • sportclubs
  • wijkcentra of buurthuizen
  • woonzorgcentra
  • kinderboerderijen
  • verpleeghuizen
  • sportparken
  • andere lege ruimtes, zaaltjes of lokalen
 • Wat zijn voorbeelden van activiteiten?

  Voorbeelden van activiteiten in Den Haag die regelmatig op de website verschijnen:

  • kleding maken
  • Tai Chi
  • taalcursus Frans of Spaans voor beginners of gevorderen
  • boetseren
  • biljarten / biljartclub
  • aerobics
  • yoga
  • studieclub
  • Jeu de boules
  • bridge / bridgeclub
  • kickboxen
  • tafeltennis
  • buurtpreventie of burgerhulpverlening
  • handballen
  • samen eten in uw buurt
  • tekenen / tekenles
  • naschoolse activiteit of kinderclub
  • lunchen in uw buurt
  • sjoelen
  • kerkdienst
  • praatgroep 55 plussers
  • samen bewegen
  • cursus voetreflextherapie
  • bewegen voor ouderen
  • en nog veel meer